“Teknolojinin gücünü darbe girişiminde gördük”

“Teknolojinin gücünü darbe girişiminde gördük”

15 Temmuz darbe girişiminde teknoloji ve iletişimin gücünü gördüklerini kaydeden İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Rektör Dereli, darbeye karşı koymak ve direnmek için, diğer unsurların yanında teknolojiye de yatı

 

15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Programı kapsamında; İskenderun Teknik Üniversitesi´nde (İSTE), “Teknoloji, Darbelere Karşı” konulu toplantı düzenlendi.
İskenderun Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu´nda düzenlenen panelde, İSTE Bilgisayar Bölümü Mühendisliği Bölümü Başkanı ve Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Yakup Kutlu ve İSTE Ekonomi Bölümü´nden Ekrem Cünedioğlu konuşmacı olarak yer aldı. İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli´nin ev sahipliği yaptığı panele; İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, İSTE öğretim elemanları, personel ve öğrenciler katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunması ile başlayan panelin açılış konuşmasını yapan İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli; “Millet olarak, vatan söz konusu olduğunda; nasıl birlik ve beraberlik içinde ‘tek yumruk´ olabileceğimizi tescil eden 15 Temmuz´un birinci yıl dönümünde, İSTE´nin ‘Teknoversite´ vizyonuna da uygun bir panel düzenlemek istedik. Biz, demokrasiye inanıyoruz ve bir daha ülkemizde darbe olmasını istemiyoruz” dedi.

İletişim teknolojisine yatırım istedi
15 Temmuz darbe girişiminde teknoloji ve iletişimin gücünü gördüklerini kaydeden Rektör Dereli, “Darbeye karşı koymak ve direnmek için, diğer unsurların yanında teknolojiye de yatırım yapmak gerekiyor. Teknolojiyi üretmek, iyi yönetmek ve etkin kullanmak gerekiyor. İletişim kanallarını geliştirmek ve çeşitlendirmek gerekiyor. Darbeye karşı koymak için, gerekli bilgi ve donanıma sahip olmak gerekiyor. Toplumun bu konuda sürekli bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve gelişmesi gerekiyor. Ülke olarak, bütünsel bir anayurt güvenliği politikası ve yaklaşımı ortaya koymak ve uygulamak gerekiyor” diye konuştu. Dereli, bu amaçla İSTE olarak bu konuda ilk adımı attıklarını ve tüm bölümlerin müfredatına ‘Anayurt Güvenliği´ dersini eklediklerini ve bu dersin konularından birini de; ‘darbelere karşı koyma stratejileri ve teknikleri´nin oluşturduğunu kaydetti.

Haberleşme teknolojisi kırılma oluşturdu
İSTE Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Başkanı ve Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Yakup Kutlu, 15 Temmuz darbe girişimini iletişim ve haberleşme teknolojisi bakımından değerlendirdi. Geçmiş darbeler incelendiğinde, iletişim ve haberleşme kanallarının kesilmesinin çok önemli bir adım olduğunu belirten Kutlu; “Televizyonun ve radyonun tek kanallı ve devlet tekelinde olduğu dönemlerde, darbe yapanların en büyük silahı iletişimi kesmek ve mevcut iletişimi kendi lehlerine kullanmak olmuştur. Nitekim, 15 Temmuz´da da darbeci hainler ilk adım olarak TV yayınlarını durdurmaya, tüm iletişim ve haberleşme kanallarını ele geçirmeye çalışmışlardır” diye konuştu. Kutlu, Cumhurbaşkanının Facetime ile TV´den mesaj vermesinin önemli bir kırılma noktası olduğuna dikkat çekti.

Paralele karşı erken uyarı yazılımı önerisi
Teknoloji ve bilişim alanındaki gelişmelerin toplumsal etkilerini değerlendirdiği konuşmasında STE Ekonomi Bölümü´nden Ekrem Cünedioğlu, Mısır´da yaşanan sosyal hareketlerle 15 Temmuz darbe teşebbüsü karşılaştırılarak, teknolojinin sosyal hareketlerde hem tetikleyici hem de örgütleyici bir araç olduğunu ifade etti. Cünedioğlu, iletişim verileri ve sosyoekonomik verilerin analizi yapılarak devlet içinde potansiyel paralel yapılanmalara yönelik erken uyarı algoritmalarının yazılabileceğini vurguladı.



"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yollarda ağır tonajlı araçlara 'park yasağı'

"Demokrasi talebi, sokaklardan sandıklara taşındı"

Belen'de "Ramazan Çocuk Festivali"

Hatay'da Özgürlük Nevruz'u kutlaması

Down Sendromu Farkındalık Günü

Başkan Amaç'tan üretiye destek çağrısı

Baro Başkanı Tut: Hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz

Şam Geçici Maslahatgüzarı'nın Hatay ziyareti

Kütüphane inşaatında inceleme

"ÇED Gerekli Değildir" sürüyor

Kaçak yapı şikayetinde 'işlem yok'

Beton santralleri ve hava kirliliği...

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Gelişim Hastanesi, 20. yılında

CHP, 'ön seçime' devam ediyor

Grev 273. gününde

Hatay, kurak iller arasında

Üniversite alanına, 'sanayi alanı' kararı

İskenderun Engelliler, Avrupa Kupası'nda oynayacak

AÇKD: Dikmece’nin yüzde 80’ine el konuldu

Atık bertarafına 50 milyon hibe çabası

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

Muammer Aksoy Caddesi 3 şeritli oldu

Suriye'deki katliam Cevevi'ne protesto edildi

Kurum, 'fahri hemşehrilik beratını' aldı

HTO'dan 56 hekime plaket

Hekimler 14 Mart'ta buluştu

"Tozlu havada maske kullanın"

Prof. Yılmaz'dan gastroenteroloji bilgilendirmesi

Yükleniyor

  • BIST 100

    10107,68%-1,64
  • DOLAR

    39,98% 0,30
  • EURO

    46,89% -0,15
  • GRAM ALTIN

    4291,02% 0,39
  • Ç. ALTIN

    6812,98% 0,09